sushi sushi sushi
Huuuuur många gånger har ni inte sätt fancy bilder på facebook, instagram och bloggar att fancymänniskor äter fancy sushi till lunch och ääääärrrr sååååå nyttiga och dem fancymänniskorna bara rååååkar va superduper populära och rika och alla vill va med och va som dem. Frukta icke jag ska lära er hur ni kan göra sushi in da home very cheap!
DU behöver: en jävla massa saker, förslag är att köpa ett sushikit om du är ultranybörjare.
- Sushiris – ett rundkornigt japanskt ris - grötris fungerar också perfekt!
- Risvinäger
- Socker o salt
- Nori/sjögräsplattor som jag kallar det för – torkade alger pressade till flortunna plattor
- Wasabi
- Tofu
- Misosoppa
- Tångcaviar
- Champinjoner
- Hariscoti verts (vettefaaan hur det stavas men hallå, gröna avlånga bönor??)
- Purjolök
- Paprika i olika färger (=
- Avokado
- Morötter
- Löpefri ost
- Äggomelett
- Gurka
- Soya
- Sesamfrön, svart och vit
- Pilgrimsmusslor (här förlorar jag i veggi så jäkla stort men jag gör det av en priiivaaaat anledning)
- Vass kniv
- Bambumattor att rulla sushina på
- En skål med vatten
- Har jag glömt någonting?

DU gör: (oh yes nu till det pillriga och klibbiga)
Sushi betyder surt ris (har jag för mig), för att bli en väluppskattade och värdig sushikock i Japan (blir du efter cirka tio år... bara å börja plugga nu asså) så ska en stor del av sin yrkeshemlighet att få till det perfekta riset. Sushi skapades i samband för mååååånga många år sedan då fiskare lät ris och fisk jäsa tillsammans och då uppkom en syrligsmak som idag alla fuskar med vinäger, socker och salt. Jag har baxat all info från http://www.tasteline.com/

Börja med att koka riset, gryta eller riskokare. Viktigt är att skölja riset innan så att det inte blir så mycket stärkelser kvar när det kokats. När riset kokat klart, smaksätter du med vinäger och socker och en pyttegnutta salt. Låt det stå och bli svaaaalt.
Skär upp avokadon, morötter, gurka, omelett, ost, paprika och purjon i tunna stavar. Bönorna är redan i avlånga former och smala (det där var ju lite snuskigt) så dem behöver du icke oroa dig för. Lägg bönorna i hett vatten i en skål, de ska bara skållas inte kokas. Om du vill ha tofu i din sushi ska du även skiva den och stekas till önskad stekyta. Annars tärnar du den och använder den till mison.

Misosoppan kokar du antingen i en gryta eller blandar med hett vatten i en kopp/skål. När misoklumpen är upplöst så är det delikat att slänga i tofutärningar, purjolök och champinjoner tycker jag!


Nu till the work! Lägg ut ris på ett sjögräsark, på en bambumatta, på ett bord, som står på ett golv. Halva arket ska täckas med tunt lager ris, antingen i mitten eller från sidan, se bara till att riset når ut i hörnet så att inget går till spillo! På riset lägger du på VAD DU VILL! Jag har bara rabblat upp förslag vad jag tycker är godast + superbo tips på veggisushi. Mixa o blanda med alla tillbehör och dekorera med tångcaviar och sesamfrön! Doppa bitarna i en liten skål med soya + wasabi för att få lite sting i smaken. Jag tycker dte är godare att blanda wasabin och soyan medans många andra föredrar wasabin i sushin. Så lägg på det du vill ha och sedan börjar du rulla, doppa fingertopparna i vatten och stryk över den kanten där det inte finns något pålägg för att kunna "klistra" ihop rullen. Skär upp rullen och servera.
Här lite bildbomb från den fabulösa mobilkameran! Fisken som ni ser på bilderna är icke mina, men de vegetariska vårrullarna och grönsakerna är.....!





Förstår du dig inte på vad jag nyss gjort så är det inte mitt problem, sök bilder och recept på google era lata jävlar! Puss!